Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 oktober, 2020 - 16:55Uppdaterad: tisdag, 6 oktober, 2020 - 17:12
  • Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomas Tornefjell, ÅRTV

Majoriteten av finländarna villiga att ta coronavaccin

Enligt det preliminära resultatet av en ny forskning är majoriteten av finländarna, 73 procent, villiga att vaccinera sig mot covid-19.
Sammanlagt cirka 2.000 personer deltog i studien, av dem var drygt 50 ålänningar.

Datainsamlingen som inkluderar Åland gjordes i samarbete med FinnBrain-projektet vid Åbo universitet. Linda Karlsson, som är doktorand i psykolog vid Åbo akademi, är en av forskarna bakom studien. Hon säger att det intressanta är att sjukdomen spelar väldigt liten roll för beslut att vaccinera sig.

-En person som upplever att sjukdomen är farlig kan ändå besluta att inte vaccinera sig om den upplever att vaccinet är otryggt, medan en person som uppfattar vaccinet som tryggt kan låta vaccinera sig fast den inte uppfattar sjukdomen som farlig, säger hon.

I jämförelse med studier som gjorts i andra länder ser man att de preliminära resultaten i Finland stämmer överens med andra länders resultat, enligt Linda Karlsson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »