Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 maj, 2018 - 15:08Uppdaterad: måndag, 28 maj, 2018 - 16:07
  • Vargen skapar enighet i lagtinget som i dag diskuterade skyddsjakt. Arkivbild Wikimedia commons

Lagtinget enigt om akut skyddsjakt

Det var ett enigt lagting som diskuterade landskapsregeringens lagförslag om akut skyddsjakt på eget initiativ, alltså skyddsjakt på de större rovdjuren varg, lo och björn.

 Men ett par frågor dök upp, till exempel undrade centerns Mikael Lindholm hur en jägare ska kunna veta om man blir dömd för jaktbrott om man skjuter en varg som går till angrepp på tamdjur. Näringsminister Camilla Gunell höll med om att det är en svår fråga och att det sist och slutligen blir den dömande makten som avgör det.

Ålands framtids Brage Eklund saknade en fingervisning om hur en eventuell ersättning ska se ut om en varg river ett eller flera tamdjur, som till exempel får.

- Eftersom arbetet med lagen har varit rätt brådskande så lämnades den biten bort, det skulle ha krävt en mycket längre tidtabell om ersättningarna skulle ha varit med, svarade minister Gunell.
Nu ska social- och miljöutskottet behandla lagförslaget och målet är att det ska klubbas i lagtinget innan sommaruppehållet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »