Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 april, 2022 - 13:38Uppdaterad: onsdag, 4 maj, 2022 - 11:44
  • Nordic Jetline har hand om trafiken på bl a m/s Skiftet. Arkivbild.

Kritik mot nybildad fackförening

Bolaget Nordic Jetlines styrelseledamot Hans Jonasson registrerade den 17 mars i år en ny ideell förening, med syftet att det skulle bli en ny fackförening.

”Finlands fria sjöfarare”, heter föreningen, som nu har tagit fram minst ett förslag till nytt kollektivavtal för Nordic Jetlines anställda.

Vilka förändringar som gjorts mellan det tidigare kollektivavtalet med de tre olika sjöförbunden och det nya förslaget från Finlands fria sjöfarare är inte klart.

Nordic Jetlines vd Oskar Berndtsson svarar att det råder föreningsfrihet i Finland och att han som vd kan ingå vilka avtal han vill, och om hans styrelseledamot vill starta en förening så får han prata om det själv. ”Jag vill inte lägga ord i någon annans mun”, säger han. Han vill inte ställa upp på någon bandad intervju när Ålands radio kontaktar honom. Hans Jonasson har inte heller gått att nå för en intervju.

Robert Nyman, verksamhetsledare för Finlands maskinbefälsförbund uppmanar Nordic Jetline-anställda att inte skriva under något nytt avtal, eftersom man från förbundshåll är på väg att vidta åtgärder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »