• Konkursförvaltaren vill bland annat att två fordon ska återgå till konkursboet. Saken var upp i Ålands tingsrätt i dag. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 16:25

Konkursbo kräver tillbaka fordon och pant

Förvaltaren av Båthuset i Mariehamn Ab:s konkursbo vill att två fordon, som en av båtbyggarföretagets tidigare ägare överlåtit till sig själv, ska återgå till konkursboet.

Det framgick av en muntlig förberedelse vid Ålands tingsrätt i dag. I en återvinningstalan yrkar konkursförvaltaren på att om inte fordonen, en Volvo och en paketbil, återbördas så ska ägarna alternativt betala in sammanlagt 22.000 euro till konkursboet. Konkursförvaltaren yrkar också på att pantsättningsförbindelserna mellan Båthuset i Mariehamn Ab och deras samarbetspartner Refuture Ventures Ab förklaras ogiltiga och att Refutures Ventures Ab ska återlämna egendom, bland annat ett skrov och en elektrisk drivlina till konkursboet. Alternativt vill konkursförvaltaren att panter till förmån för Refutures Ventures Ab ska återgå till konkursboet och att företaget måste ge tillbaka densamma egendomen som panträtten då skulle omfatta. Det var i slutet av år 2015 som Ålands tingsrätt försatte Båthuset i Mariehamn Ab i konkurs. Företaget har under år 2014 fått beviljat stöd av landskapsregeringen om cirka 118.000 euro inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, för att bygga en miljövänlig båtmodell. Men i våras polisanmälde landskapsregeringen Båthuset i Mariehamn för subventionsbedrägeri och kom med krav om att det hittills utbetalade beloppet om cirka 25.000 euro ska betalas tillbaka till landskapsregeringen. Saken är inte ännu avgjord i tingsrätten.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.