Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 maj, 2017 - 16:23
  • Oppositionen tar initiativ till folkomröstningar. Arkivbild av Bert Häggblom, Axel, Jonsson och Britt Lundberg.

Initiativ till folkomröstningar

Tre ”Ja och Nej-frågor” skall bestämma om kommuner skall slås samman på Åland. Det anser oppositionspartierna i lagtinget, centern, Obunden samling, Ålands framtid och Åländsk demokrati.

 De har nu tagit fram en mall för kommunvisa rådgivande folkomröstningar, där det blir respektive kommunfullmäktige som fäller avgörandet.

Det räcker att fem procent av de röstberättigade i en kommun begär en rådgivande folkomröstning för att kommunen skall tvingas genomföra en sådan. Det blir nu ett fotarbete för oppositionspartierna att samla namn ute i kommunerna. Söndagen den 29 oktober vill centern, obundna, Ålands framtid och Åländsk demokrati genomföra folkomröstningarna, enligt ett pressmeddelande som kom nu på eftermiddagen.

Frågorna är: Skall din kommun fortsätta som en självständig kommun? Skall din kommun inleda kommunsammanslagning med andra kommuner? Skall din kommun godkänna landskapsregeringens förslag om att slå ihop kommunerna. Svarsalternativen i de tre frågorna är ja eller nej.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »