Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 26 maj, 2024 - 19:19Uppdaterad: söndag, 26 maj, 2024 - 19:19
  • Cecilia Sörensen. Montage av Ålands Radio. Foton: Privat, Vicenç Salvador Torres Guerola, Wikimedia commons.

Mallorca ser Åland som möjlig lösning på bostadskrisen efter Cecilias insändare 

Kan Åland bli en förebild för Mallorca? Det hoppas Cecilia Sörensen vars insändare väckt stor uppmärksamhet på ön.

Under sommaren väntas manifestationer äga rum på Mallorca. Öborna har tröttnat på massturismen och hur bostadspriserna skjutit i höjden på grund av utländska köpare. En av dem som är frustrerad över situationen är den finländska kläddesignern Cecilia Sörensen som för sex år sedan flyttade till Mallorca. Hon skrev nyligen en insändare i en mallorcansk dagstidning där hon föreslår att Mallorca kunde ta exempel av Åland och den åländska hembygdsrätten.  

– Många tror att man inte kan göra något på grund av EU. Men plötsligt kom jag ihåg hur det är på Åland, säger hon.  

Efter att hon skrivit insändaren tänkte hon inte mer på saken tills samtalen började välla in.  

 – Det har blivit en ganska stor grej och jag har blivit intervjuad.  

De allt högre bostadspriserna leder inte bara till att unga personer har svårt att köpa ett boende, utan också att byar töms på liv och rörelse då de utländska köparna bara tillbringar några veckor om året i sina bostäder på ön. Nu hoppas Cecilia liksom många andra på en förändring.    

– Om man måste bo här permanent så skulle det i alla fall inte bli spökstäder, säger hon. 

Mallorcas vackra natur var anledningen till att Cecilia valde att flytta dit och hon har förståelse för de utländska köparna.  

– De kommer hit för att de älskar Mallorca, de har inga dåliga baktankar, men de förstår kanske inte hur det inverkar på allting här. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »