Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 januari, 2018 - 05:56

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

 En 59-åring dömdes i oktober i fjol av tingsrätten för rattfylleri efter att ha åkt fast på motorcykel med över 0,52 promille alkohol i utandningsluften. Den domen överklagades till den del som gällde körförbudet som tingsrätten slog fast till lite över ett år. Den dömde yrkade att det skulle förkortas till två månader med motivering att det åländska körförbudets längd strider mot grundlagen då personer som begått samma handling försätts i en ojämlik ställning mellan Åland och övriga Finland.

Åklagaren yrkade att besväret förkastas och hävdade att körförbudet enligt landskapslagen inte står i strid med grundlagen. Hovrätten däremot anser, liksom i flera tidigare fall, att tingsrättens dom kränker 59-åringens grundlagsenlga rätt till likhet inför lagen och slår fast att körförbudet inte längre gäller.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »