Publicerad: onsdag, 17 januari, 2018 - 05:56

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

 En 59-åring dömdes i oktober i fjol av tingsrätten för rattfylleri efter att ha åkt fast på motorcykel med över 0,52 promille alkohol i utandningsluften. Den domen överklagades till den del som gällde körförbudet som tingsrätten slog fast till lite över ett år. Den dömde yrkade att det skulle förkortas till två månader med motivering att det åländska körförbudets längd strider mot grundlagen då personer som begått samma handling försätts i en ojämlik ställning mellan Åland och övriga Finland.

Åklagaren yrkade att besväret förkastas och hävdade att körförbudet enligt landskapslagen inte står i strid med grundlagen. Hovrätten däremot anser, liksom i flera tidigare fall, att tingsrättens dom kränker 59-åringens grundlagsenlga rätt till likhet inför lagen och slår fast att körförbudet inte längre gäller.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.