Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2017 - 05:56

Höstblåseepidemi på Föglö

Ovanligt många vuxna har drabbats av höstblåsor på Föglö i år. Det säger Tina Hämäläinen, hälsovårdare på Föglö rådgivning.

- Höstblåsorna kommer ju lite nu och då bland barn. Men jag tycker att epidemin i höst har varit värre än tidigare och jag har inte upplevt att det drabbat så många vuxna tidigare som det har gjort nu i höst, säger hon.

Höstblåsorna började för cirka två månder sen hos barn i dagisåldern och spred sig till skolbarnen och tillslut till vuxna. Sjukdomen är mycket smittsam men inte farlig, även om den är obehaglig. Symtomen hos många vuxna på Föglö har varit mycket smärtsamma, röda, kliande, svidande blåsor runt och i munnen, på händerna och under fötterna. Dessutom kommer feber och smärta att gå och äta med infektionen.

- Man kan dricka och äta nåt kallt och eventuellt ta någon febernedsättande medicin, men det finns inga andra mediciner eller vaccin mot sjukdomen, säger Hämäläinen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »