Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 november, 2021 - 15:59Uppdaterad: måndag, 22 november, 2021 - 18:19

Gnistenbana läggs ner efter "odemokratiska metoder"

I dag meddelade Ålands discgolfförbund att man lägger ner projektet med discgolfbanan vid området kring Gnisten och Lotsberget i Mariehamn.

Mats Adamczak från förbundet påstår att motståndarsidan använt sig av ”odemokratiska metoder” med bland annat hot som lett till att förbundet nu bestämt att det inte är värt risken att fortsätta med projektet.
Mats Adamczak menar också att motståndarsidan till discgolfbanan kommer med osanning.

- Det som gjorde det extremt jobbigt demokratiskt var när stadsarkitekten kom med en inlaga till infrastrukturnämnden med falska påståenden. Och att det i sin tur nu används av Ålands Natur och Miljö som bevis för att discgolfprojektet vid Lotsberget inte är bra. Någonstans måste man kunna lita på att officiella aktörer högaktar fakta, säger Mats Adamczak. 

- Jag har aldrig varit emot i sak att en discgolfbana skulle anläggas vid Gnisten. Det jag har sagt är att man i så fall borde ta bort den bana som i dag står i Badhusparken, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius i respons till den kritik Mats Adamczak riktar mot henne.

- Vi har i slutänden inte särskilt många enhetliga grönområden i Mariehamn och många upplever att Badhusparken blivit mindre tillgänglig i och med att där anlades en discgolfbana. Det är en sport som tar mycket plats. Jag har bara givit ett utlåtande där jag anser att man måste kunna samutnyttja områdena, säger hon.

Mats Adamczak menar att det i stadsarkitektens utlåtande funnits ett flertal allvarliga felaktigheter som Ålands Natur och Miljö tagit fasta på då de startat en namninsamling emot discgolfbanan vid Gnisten.
- Jag förstår inte vad det skulle vara för fel och jag står bakom de siffror jag presenterat, säger Sirkka Wegelius.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »