Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 oktober, 2020 - 15:43Uppdaterad: onsdag, 21 oktober, 2020 - 17:24
  • CamillaGunell anser att även Åland bör fundera på förlängd läroplikt. Foto Owe Sjöblom

"Åland kan förlora studerande"

Socialdemokraten Camilla Gunell anser att rikets satsning på förlängd läroplikt berör Åland i allra högsta grad och tycker inte att landskapsregeringen kan avfärda tanken, skriver hon i en insändare.

Camilla Gunell menar att en stor ojämlikhet uppstår mellan de studerandes rätt på Åland och riket från hösten 2021. Då får nämligen alla studerande på gymnasialstadiet en utbildning som är kostnadsfri och som ger studerande i riket en klar fördel framom de åländska eleverna.

Vidare undrar Camilla Gunell om den åländska utbildningen kommer att tappa i attraktionskraft när det gäller att locka studerande från riket. Tidigare drog exempelvis Ålands hotell- och restaurangutbildning många studeranden från fastlandet.

-Varför skulle studerande från riket välja en utbildning på Åland som kostar, ifall de får den gratis på fastlandet, frågar Camilla Gunell, som också menar att skolorna är och förblir en viktig inkörsport för inflyttning och arbetskraft till Åland.

Camilla Gunell besökte Åland idag under onsdagen för att utveckla sina tankar kring Ålands vägval i läropliktsfrågan. Åland idag bjöd också in utbildningsminister Annika Hambrudd (C) som i intervjuer har sagt att hon inte vill se samma lagstiftning i Finland och på Åland, men hon avböjde att medverka.

Fotnot: Vi beklagar det inledningsvis dåliga ljudet i den längre intervjun, det blir bra igen drygt tre minuter in i det 21 minuter långa inslaget.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »