Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 mars, 2021 - 18:16Uppdaterad: fredag, 19 mars, 2021 - 19:45
  • De i gruppen äldre än 70 år som vaccineras i helgen får Pfizer-BioNTechs vaccin (på bild) istället för Astra Zenecas, och efter det avvaktar man vidare besked från THL. Foto: ÅHS

Åland följer THL:s uppmaning – pausar vaccineringar med Astra Zeneca

Åland följer resten av Finland och avbryter tillfälligt användningen av Astra Zenecas vaccin, meddelar smittskyddsläkare Tora Woivalin och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på fredagkvällen.

- ÅHS följer THL:s uppmaning och pausar användandet av Astra Zenecavaccinet under en vecka. Under den tiden förväntar vi oss att få ett besked om det är tryggt att fortsätta, skriver man.

Detta veckoslut har personer äldre än 70 år bokats in för vaccinering. Den vaccineringen sker med Pfizer-BioNTechs vaccin och fortsätter som planerat.

Ungefär 40 personer är inbokade under nästa vecka för vaccinering som skulle ha skett med Astra Zenecas vaccin. Dessa kontaktas under måndagen, och erbjuds för närvarande inte något annat vaccin istället.

THL:s uppmaning meddelar att två personer som befinner sig i riskgrupp för blodproppar har drabbats av ventrombos i hjärnan mellan fyra och tio dagar efter att de vaccinerats. Undersökningen av patienterna är ännu inte klar, men man väljer trots det att avbryta vaccineringen tills att ett möjligt samband kan utvärderas.

För närvarande kan man inte säga med säkerhet om störningar i blodets koagulationsförmåga hänger ihop med vaccineringen, men THL uppmanar den som fått vaccinet att noga följa med sitt mående och rapportera alla symtom som uppstår mer än tre dagar efter att man fått vaccinet.
Symtom att vara särskilt aktsam på är svår huvudvärk eller blåmärken på hud och slemhinnor.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA publicerade på torsdagen en studie där man fann att av de 20 miljoner som i början av denna vecka fått Astra Zenecas vaccin hade sammanlagt 16 fall av blodpropp i hjärnan och sju fall av disseminerad intravasal koagulation.
Dessa har i huvudsak drabbat kvinnor under 55 år.
I studien bedömde man att fördelarna av att fortsätta använda vaccinet överträffade nackdelarna.
Trots det har ett flertal europeiska länder valt att avbryta användningen av Astra Zenecavaccinet i väntan på att ett samband mellan blodpropparna och vaccinet utreds.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »