Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 maj, 2024 - 17:54Uppdaterad: måndag, 20 maj, 2024 - 17:57

Moderaterna vill se stramare budgetramar - men tycker vården har sparat färdigt

Moderat Samling för Åland har aviserat att man vill spara mer än regeringspartierna genom deras förslag på kostnadstak. En landskapsbudget i balans redan 2028 och minskat underskott med 20 miljoner euro fram till dess var budet från oppositionspartiet när lagtinget under måndagen för första gången debatterade nivåerna på kostnadstaken för de tre kommande åren.

– Vi har identifierat mycket luft i rambudgeten, säger WIlle Valve (Mså) som anser att landskapets allmänna förvaltning måste effektiveras. Däremot vill han varken se fler sparåtgärder inom vården eller utbildningen.

Landskapsregeringens förslag till rambudget, kostnadstak och överskottsmål med en budget i balans 2030 fick i debatten kritik för att innehålla både för få och för många detaljer. Lagtinget ska endast fatta beslut om nivåerna på kostnadstaken för åren 2025-2027. Men debatten kom ofta in på sakpolitisk detaljnivå, vilket också landskapsregeringen själva hade öppnat för genom att precisera förslag på åtgärder.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) framförde i debatten att han såg det som nödvändigt för seriositetens skull att ha ett underlag med exempel på åtgärder som krävs för att klara kostnadstaken. Åtgärderna är däremot inte bindande.

Debatten fortsätter i lagtinget på tisdag klockan 09.30.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »