Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 juli, 2022 - 14:30Uppdaterad: fredag, 22 juli, 2022 - 16:30

ECB höjde styrräntan

I går meddelande Europeiska centralbanken (ECB) att den höjer sina styrräntor med 0,5 procentenheter. Höjningen var väntad men samtidigt högre än vad som tidigare aviserats.

Edvard Johansson, professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi, förklarar att det här är en typisk penningpolitisk åtgärd för att kyla ned ekonomin och bromsa inflationen. I euroområdet var inflationen i juni hela 8,6 procent, vilket är långt över ECB:s mål på två procent.

För företag och hushåll leder höjningen till dyrare lånekostnader som i sin tur betyder mindre pengar över till annan konsumtion.

- Man ska komma ihåg att vi har haft ett ganska onaturligt läge där räntan varit noll eller till och med negativ, och det anses inte vara något normalläge, säger Edvard Johansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »