Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 januari, 2022 - 15:59Uppdaterad: onsdag, 19 januari, 2022 - 10:53

“Att försvara regioner är alltid lättare än att inta”

Avskaffa den åländska demilitariseringen och besätt Åland med militära förband, är uppmaningen som Samlingspartiets studerandeförbund skickade ut i ett pressmeddelande under måndagen.

Bakgrunden är att Ryssland nyligen flyttade tre landstigningsfartyg från Vita havet till Östersjön.

- Det i sig är en offensiv åtgärd och om Ryssland har har möjligheten att angripa Åland så vore det rimligt att Finland i gengäld gör det praktiskt möjligt att försvara Åland. Med avskaffningen av demilitariseringen skulle Finland och Åland visa på allvaret när det kommer till att försvara sin region. säger Samlingspartiets studerandeförbunds vice ordförande, Mikko Kanervo.

Fotnot: De landstigningsfartyg som ligger till grund för Kanervos resonemang flyttades till Östersjön från norra flottans baseringsområde i Murmansk, vilket då sågs som en tydlig maktdemonstration. Samtliga dessa landstigningsfartyg har under veckan lämnat Östersjön igen. Den ryska "baltiska flottan" har förstås eget landstigningstonnage. Inget lands försvarsmakt har gett någon officiell förklaring till de ovanliga fartygsrörelserna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »