Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 december, 2021 - 15:12Uppdaterad: onsdag, 22 december, 2021 - 16:55

Alla parter besvärar sig över Åland Post-domen

Alla parter, det vill säga Åland Post, Tullen och åklagarna har besvärat sig mot tingsrättens dom mot Åland Post som kom i början av november.

Åland Post meddelade redan tidigare att de anmält missnöje till den del man dömts till samfundsbot på 100.000 euro samt att till staten förverka ekonomisk fördel, en summa på 1,4 miljoner euro.
Man är också missnöjd med att man i domen ålagts ersätta Tullens rättegångskostnader i ärendet och för att man döms ersätta staten kostnaderna för personbevisningen samt brottsofferavgift.

Landskapsåklagare Peter Rikberg säger till Ålands radio att det efter tingsrättens dom återstår så pass många frågetecken att ärendet bör prövas i högre instans.

- I princip anser vi bland annat att det är ologiskt att ingen person i ansvarsställning anses ha ett straffrättsligt ansvar trots att tingsrätten konstaterat stora brister i Åland Posts verksamhet och att det inom verksamheten har begåtts allvarliga brott som smuggling, grovt dopningsbrott och grovt skattebedrägeri. Dessutom har tingsrätten inte tagit ställning till att man underlåtit att ansöka om tillstånd och att göra anmälningar till myndigheter gällande varor som hade krävt detta. Man har konstaterat att det inte gjorts, men ingen har ansetts straffrättsligt ansvarig för dessa försummelser, skriver Peter Rikberg.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »