Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 september, 2021 - 16:17Uppdaterad: onsdag, 15 september, 2021 - 16:27

Åland Post-vd nekar till brott

I dag förhördes bland annat vd Henrik Lundberg i rättegången mot Åland Post i tingsrätten.

Lundberg förnekade brott och menade att ingen någonsin nämnt att bara för att Åland Post står som deklarant för vissa företags varor skulle det också innebära att de ansvarar för varorna.
Det handlar alltså om varorna som Åland Post packade och distribuerade för det brittiska bolaget Authentic Produces Limited, APL:s räkning och genom att uppge sig som deklarant kunde Åland Post dra av momsen.

Han pekade också på att det inom förtullningen råder en viss "prova-er-fram-attityd" och det bygger på samarbete med Mariehamns tull.
Lundberg menade att det finns skillnader mellan tullen i Finland och tullen i Mariehamn och att Åland Post inte vet vem de kan lita på.

Lundberg hade i korridorerna hört att det var trassel med förtullningarna av APL:s varor och att det gick trögt. Tullens första beslag av deras varor skedde i november 2016, men Lundberg betonade att det är normalt att tullen ibland beslagtar varor.
Att Åland Post skulle stå som ansvarig och inte APL förstod man först i mars 2017 då man fick en kallelse till Ålands tingsrätt och då togs också snabbt beslut att man skulle sluta stå som deklarant och avtalet med APL sades upp.

Rättegången fortsätter under eftermiddagen och i morgon med parts- och vittnesförhör.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »