Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juni, 2019 - 06:12Uppdaterad: torsdag, 20 juni, 2019 - 10:49
  • Fr v Ann Nedergård, Josephine Berg, Stefan Hultenius och längst fram Sigrid Hedbor

Flytande våtmark ska rena vatten

I Långsjön flyter sedan igår 16 kvadratmeter artificiell våtmark. Ålands vatten experimenterar med ett nytt sätt att både rena vattentäkten, främja biodiversiteten och försköna landskapet.

- Vi försöker efterlikna våtmarkseffekten där partikelbundet fosfor träffar en rotgardin som får fosforet att sedimentera på botten. Vi har satt ett tjugotal vattenlevande växter som kommer att flyta på en förankrad plastmatta i mer än tio år, och deras rötter kommer att hänga ner under ytan, säger Stefan Hultenius, säljare och trädgårdsingenjör på VegTech Stockholm, som levererat de så kallade plantmattorna.
Ann Nedergård, projektledare från Ålands vatten, kan tänka sig att man i framtiden installerar fler flytande våtmarker.
- Detta är ännu ett experiment. Det kan vara svårt att mäta exakt hur stor inverkan det kommer att ha på vattenkvaliteten, men det är ett faktum att sådana här växter med tiden bidrar till att rena vattnet. Ju mer de växer, desto mer näringsämnen har de tagit upp.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »