Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 juli, 2018 - 17:07Uppdaterad: onsdag, 18 juli, 2018 - 17:32
  • Per Oxenwaldt säger att det är väldigt varmt både inne och ute för såväl de boende som personalen. Foto: Sara Lindroos.
  • Berit Englund säger att det var en boendes önskan att fara och simma på sommaren. I år är fjärde året man gör det. Foto: Sara Lindroos.

Värmen en utmaning på äldreboenden

Värmeböljan verkar hålla i sig och kan vara en utmaning för både boende och personal på äldreboenden.

Per Oxenwaldt som är sjukskötare på Oasen säger att man bland annat använder sig av korsdrag, har beställt extra AC, ger mycket vätska åt alla och att man passar speciellt på de äldre som inte kan prata för sig själva.

- Det är jättevarmt. Den största utmaningen är att orka hela dagen och få i alla vätska. Vissa har svårt att svälja och dricka normalt också och nu ska man även få i dem lite extra. Och vi måste hålla koll på alla när det är så många patienter, säger han.

Man har också behövt ändra på aktiviteterna så att träningarna inte är så hårda och många. Till exempel har man gått på promenad i skuggan istället.

Från demensavdelningen Solsidan åker man ibland och simmar med de boende. Berit Englund, som är närvårdare på demensavdelningen, säger att det är fjärde året nu man gör det.

- De kommer ihåg och uppskattar det. Att de inte bara blir och sitter inne i dagsalen eller ute i trädgården när det är så hett, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »