Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 oktober, 2010 - 07:00Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Viking testar nytt id-system till havs

Viking Line deltar i arbetet med att testa förbättrade kommunikationssystem till havs. Sedan början av året testas ny programvara för det så kallade AIS-systemet, Automatic Identification Systems, som finns på alla större fartyg och sänder ut information bland annat om fartygens position. Det utvecklas nu av IBM i samarbete med Statens tekniska forskningscentral så att mer information kan gå ut via systemet. Ett exempel på en situation där det hade varit bra är förra vinterns isläge som ställde till en hel del bekymmer för fartygen. Enligt Viking Lines tekniska chef, Tony Öhman, hade fartygen kunnat ge mer exakt information till varandra och myndigheter om isgränser för att undvika att fartyg fastnade i isen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »