Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juni, 2024 - 15:46
  • Bilden är på vindkraftverk på Båtskär. Arkivbild.

Elanslutning i Reso sist i Fingrids priolista – Åland argumenterar för omprioritering

För att bereda väg för åländsk storskalig vindkraft uppmanar landskapsregeringen det finländska stamnätsbolaget Fingrid att prioritera anslutningspunkten i Reso. Det är den som är aktuell för Åland men som i nuläget är sist i kön.

  Infrastrukturminister Camilla Gunell menar att planerna kommer att kunna anpassas efter hur vindkraftsprojekten framskrider. Hon betonar också att det är viktigt med fler anslutningspunkter i södra Finland. 

– Eftersom vi ändå ligger relativt långt fram i planeringsprocessen och då södra Finland ändå har det största behovet av energi, säger hon.  

I riket finns vindkraftsprojekt som har framskridit längre än åländska Sunnanvind. Frågan är om det kan ligga Åland i fatet.  

– Det beror lite på vilka aktörer du samtalar med. En del aktörer ser det som avgörande att vi är långt fram i kön, medan andra har affärsprojekt mer inriktade på vätgasprojekt och då är brådskan inte lika stor, säger Camilla Gunell. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »