Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juni, 2024 - 12:49Uppdaterad: torsdag, 20 juni, 2024 - 15:09
  • Det skickas bluffmail i polisens namn. Arkivbild.

Polisen varnar för bluffmail

Polisen varnar för bluffmail som anklagar mottagaren för olika typer av innehav av barnpornografi. Mailet ser ut att komma från polisen och uppmaningen är att klicka på en länk. Men eftersom det handlar om bluffmail och bedrägeriförsök varnar den åländska polismyndigheten i ett pressmeddelande om att inte klicka på länken. 

Bluffmailet ser ut som polisens kallelse med en signatur från polismästare Johan Pawli. Mailet innehåller även en falsk myndighetsstämpel samt polisens och Europols logotyper. 

De enda tillfällena som polisen kan tänkas skicka mail med länkar är när en person uppmanas att ladda upp bevismaterial. Oftast är de mailen riktade till målsägande som gjort anmälningar och säger sig ha bevis i form av bilder, filmer, dokument med mera som man vill överlämna till polisen. Vid de tillfällen som polisen skickar ut en kallelse så handlar det enbart om personliga möten. Sådana kallelser innehåller alltid kontaktuppgifter till tjänstemannen som skickat den. Är man osäker på om en kallelse är äkta kan man alltid ringa till polisens eller landskapsregerings växel och be om att bli kopplad till tjänstemannen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »