Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 mars, 2021 - 14:29Uppdaterad: måndag, 1 mars, 2021 - 16:02
  • Statsminister Sanna Marin. Foto: Laura Kotila, Valtioneuvoston Kanslia

Undantagsförhållanden råder i Finland

Finska regeringen meddelade på en presskonferens i måndags att landet åter förklarar undantagsförhållanden med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19.

Statsminister Sanna Marin sa att beredskapslagen tas i bruk bara om det verkligen är nödvändigt, och att läget ses över igen på onsdag.

Regeringen förbereder ändå i förebyggande syfte modeller på hur man kunde begränsa rörligheten för att stävja viruset. Undantagsförhållande utlystes för att riksdagen snabbt ska kunna ändra lagen att restauranger, caféer och barer ska stängas från och med den 8 mars och tre veckor framåt i alla områden i hela landet som är i accelerationsfasen.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att begränsningarna även gäller på Åland och att riksdagen ska diskutera hur man kan kompensera både näringsidkare och permitterad personal ekonomiskt under tiden.

Utegångsförbud berördes under presskonferensen, men enligt Mats Löfström är det inget nationellt sådant aktuellt.
- Det är en sista utväg och tröskeln är väldigt hög. Tanken är i så fall att det utlyses i en stad eller stadsdel där läget är så dåligt eller sjukvården går på knäna att ingenting annat biter, säger Mats Löfström.

Åland har inte blivit hört i frågan, meddelar förvaltningschef John Eriksson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »