Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 oktober, 2022 - 15:31Uppdaterad: onsdag, 19 oktober, 2022 - 17:17
  • Sund vill säkerställa att man får rätt mängd fastighetsskatt. Arkivbild.

Sund ser över fastighetsskatten

Sunds kommun vill säkerställa att man får in rätt mängd fastighetsskatt.

Under arbetet med detta har kommundirektör Andreas Johansson upptäckt att det finns byggnader i Sunds kommun som är klassificerade som stadigvarande boende, utan att användas som stadigvarande boende. Dessa borde därför klassificeras och beskattas som ett fritidsboende.

Fastighetsskatten i Sund är 0,0 procent för stadigvarande boende och 0,9 procent för fritidsbebyggelse, vilket leder till att Sunds kommun går miste om skatteintäkter om en fritidsbostad klassas som fast boende. Andreas Johansson säger att det maximalt handlar om 50 fastigheter som grovt uppskattat skulle kunna ge kommunen intäkter på mellan 20.000 till 30.000 euro per år. En byggnad som är klassad som ett stadigvarande boende behåller den klassificeringen om inte ägaren anmäler att bostaden inte längre används på det sättet.

Sunds kommun har lämnat in ett rättelseyrkande till skatterättelsenämnden för en fastighet i kommunen för att få den saken prövad.
-Jag tror dock inte att någon fastighetsägare medvetet försökt fuska till sig en lägre fastighetsskatt, säger Andreas Johansson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »