Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 juli, 2018 - 08:45
  • Äggbrist under sommarmånaderna är en orsak till satsningen. Foto: Emma Lindvall.

Storgårds får bygglov för satsning

Storgårds ägg har nu fått bygglov för två hallar, varav den ena för höns och den andra för gödsel.

Bakom satsningen finns två orsaker.

- För det första har vi alltid de senaste åren haft brist på ägg på sommaren och för det andra vill vi prova med frigående höns, säger Janne Mörn, som driver Storgårds ägg.

Planen är en hall som rymmer 7 000 höns, men i första skedet ska man bara ha 3 500 där. Mörn hoppas på att man kan börja bygga i höst.

- Vi väntar fortfarande på att få vårt miljötillstånd reviderat från ÅMHM, säger han.

Förhoppningen är att nybyggandet ska få bort äggbristen till nästa sommar, men Mörn menar att man skulle behöva komma igång snart för att lyckas med det. Satsningen på de frigående hönsen är delvis en reaktion på att den finländska livsmedelsjätten Kesko upphör att köpa in ägg från burhöns från och med 2025.

- Men vi får se vad kunderna efterfrågar. Det är oklart om butikerna ändå får eller om de blir förbjudna att köpa in ägg från burhöns. Efter nybyggandet kommer vi ha både och tillsvidare och sen har vi några år på oss att se hur det svänger, säger Mörn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »