Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2017 - 15:17
  • Sottunga upptar ingen allmän fastighetsskatt nästa år. Arkivfoto: Totte Vesterlund.

Sottunga nollar allmänna fastighetsskatten

Kommunfullmäktige i Sottunga har i dag bestämt sig för att ändra den allmänna fastighetsskatten för 2018 till noll procent.

Bakgrunden är att skatteförvaltningen gjort en ny lagtolkning som kan medföra att impedimentklassad mark kan börja beskattas som tomtmark om fastighetsägaren inte har jord- eller skogsbruksfastighet.
- Eftersom Sottunga nu fastställde den allmänna fastighetsskatten till noll procent så har kommunen undanröjt det eventuella problemet i alla fall i princip, skriver kommunsekreterare Kennet Lundström i ett pressmeddelande.

För Sottunga kommun har intäkterna från den allmänna fastighetsskatten varit cirka femtusen euro, så ekonomin påverkas lite. Med den nu gjorda ändringen uppvisar Sottungas budget för nästa år ett underskott på totalt 119.000 euro. Underskottet beror mest på relativt höga kostnader inom socialväsendet och en beräknad minskning av landskapsandelar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »