Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 november, 2022 - 12:06Uppdaterad: onsdag, 23 november, 2022 - 12:29
  • Sottunga vill fortsätta kommunindelningsdiskussionen. Arkivfoto.

Sottunga vill fortsätta diskussion om kommunindelning

Sottunga vill ha en fortsatt dialog med landskapet om möjligheter till åtgärder för att kommunen ska bli tillräckligt hållbar och bärkraftig.

Statsvetaren och forskaren Siv Sandberg konstaterade i en utredning som blev klar för en månad sedan att Sottunga är i behov av en kommunsammanslagning. I utredningen fastslogs också att en sammanslagning av Sottunga, Föglö och Kumlinge eller Sottunga och Föglö inte skulle ge kommuner med tillräcklig bärkraft.

Nu har fullmäktige på Sottunga skickat in en skrivelse till landskapsregeringen där de vill ha en fortsatt dialog om hur kommunen ska ha möjlighet att överleva.

Sottunga kommun har tidigare anhållit om en utredning med sydöstra skärgården och södra Ålands kommuner. Även Mariehamn har nämnts i diskussioner. Med hänvisning till tidigare behandlingar av ärendet så hade Sottunga önskat en sådan utredning, vilken inte i dagsläget kunde genomföras, skriver fullmäktige i sitt senaste protokoll.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »