Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 december, 2016 - 05:39Uppdaterad: fredag, 16 december, 2016 - 10:42
  • Så här illa har det aldrig varit, säger primärvårdens medicinske chef Tora Woivalin. Foto: Ann-Christine Karlsson.

Skriande brist på läkare

Det råder en skriande brist på läkare inom primärvården vid Ålands hälso- och sjukvård!

Primärvården har 15 läkartjänster som fördelas mellan hälsocentralerna i Mariehamn och Godby samt företagshälsovård, geriatrik på institutioner, barnrådgivning och skolhälsovård. I dag är endast 7 tjänster besatta men på grund av deltider motsvarar det ungefär 6 tjänster.

-Vi har klarat oss hyfsat bra under några år men så dålig som situationen är i dag har den aldrig varit, säger Tora Woivalin, medicinsk chef för primärvården.
Utan AT-läkare och inhopp från pensionerade läkare skulle primärvården stå sig slätt.

Få tider att boka

Läkarbristen drabbar planerade läkarbesök, det finns nästan inga tider att boka.

Däremot fungerar hälsocentralens akutmottagning vilket innebär att den som behöver snabb hjälp får den, säger Tora Woivalin.

Ingen lösning

Någon lösning på problemet ser hon inte i den närmaste framtiden, det är svårt att rekrytera läkare till Åland som betraktas som glesbygd och därmed inte så attraktivt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »