Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 oktober, 2024 - 16:46Uppdaterad: torsdag, 17 oktober, 2024 - 17:46

SFP i blåsväder kring snussmaker – samma lista i landskapsregeringens förslag

Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson är i blåsväder efter att riksregeringen beslutat om vilka smaker som är tillåtna på nikotinpåsar eller så kallat vitt snus. Samma lista på smaker ligger till grund för det lagförslag som landskapsregeringen nyligen presenterat.

Flera medier i riket rapporterar att smaklistan som SFP presenterat stämmer överens med de smaker som företaget Strengbergs Habit Factory i Henrikssons hemkommun Jakobstad producerar. Riksregeringens val av smaker får nu kritik från andra tobaksbolag som menar att de missgynnas. Henriksson själv säger till Svenska Yle att hon känt till företaget men att frågan om nikotinpåsarnas smaker för henne hela tiden handlat om att begränsa ungdomar vilja att använda dem.

Också i det åländska förslaget till ny tobakslag tillåts endast smakerna mentol, mint, te, ingefära, rosmarin och trä. Arsim Zekaj är social- och hälsovårdsminister och säger att smaker som enligt konsumtionsmönster lockar ungdomar till att snusa förmodligen kommer förbjudas, men att han just nu inte kan säga vilka smaker som ska tillåtas. 

Enligt Arsim Zekaj handlar det om att det vita snuset är en så pass ny produkt som kommer behöva regleras flera gånger. 

– När det gäller ungdomar och barn måste vi vara mycket mer restriktiva med vad som tillåts för att inte få in dem i att använda nikotin, säger Arsim Zekaj. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »