Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 september, 2024 - 05:44Uppdaterad: måndag, 16 september, 2024 - 05:46
  • Den ordinarie personalen ska vi värna om, säger Sara Kemetter. Arkivfoto: Ida Jansson.

Patientsäkerheten ohotad trots ÅHS sparkrav menar hälsovårdsministern  

Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) är trygg med det sätt som Ålands hälso- och sjukvårds, ÅHS, styrelse hanterar sparåtgärderna. 

Det var i slutet av augusti som ÅHS meddelade att man tar till en mängd sparåtgärder, bland annat restriktiv användning av vikarier och utbildningsmöjligheter, för att förbättra årets resultat. Åtgärder som har väckt reaktioner på sociala medier. 
– Min bedömning är att vi har en professionell styrelse och ledning som kan göra den här typen av avvägningar. Patientsäkerheten kommer inte att riskeras för det skulle vi inte tillåta, säger Arsim Zekaj. 

Styrelseordförande Sara Kemetter (S) konstaterar att man trots insatserna inte klarar budgetmålet och att man därför också nästa år kommer att ha en “ganska tuff sits”. På frågan om det här kan leda till att personal får gå svarar hon: 
– Det hoppas jag inte. Alla som jobbar på ÅHS är inte fast anställda. Vi har vikarier och så köper vi in tjänster. Den ordinarie personalen ska vi värna om.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »