Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 14:40
  • Från ett sandtag tar man olika sorters grus. Arkivbild

Sandtag kan gynna myrar

Ett sandtag nära två särskilt skyddsvärda myrar i Jomala skulle troligen inte påverka myrarna negativt.

Det skriver landskapsregeringens miljöbyrå i ett utlåtande till Ålands miljö- och hälsomyndighet, ÅMHM, i samband med en miljögranskning som Varggropens sand ab har ansökt om inför en framtida täktverksamhet i Ödanböle och Gottby. De berörda myrarna är Larmyran och en annan, icke-namngiven, myr.

“Enligt den information som finns tillgänglig kommer inte områdets vattenhushållning att påverkas negativt, möjligen kan en liten höjning av vattennivån inom Larmyran ske. En höjning av vattennivån inom området skulle till och med kunna gynna myrarnas framtida bevarande”, skriver miljöbyrån i utlåtandet. Man konstaterar dock att Larmyran är tämligen kraftigt påverkad av dikning och andra åtgärder som har skett inom området tidigare.

Det är ÅMHM som fattar beslut om tillstånd.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »