Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 mars, 2020 - 17:20Uppdaterad: tisdag, 17 mars, 2020 - 17:48

Riksregeringen: Res inte utomlands

Finlands regering stänger landets flygplatser för internationell trafik. Också sjö- och vägtrafiken över landets gränser begränsas kraftigt.

Riksregeringen höll på tisdagseftermiddagen en presskonferens om de åtgärder de vidtagit för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

Man informerade bland annat om begränsningar av trafiken över landets gränser som kommer att träda i kraft vid midnatt den 19 mars och vara till och med den 13 april.

-Vi måste alla dra vårt strå till stacken så att vi kan övervinna detta virus och så vi kan dämpa det, sa inrikesminister Maria Ohisalo (Grön).

Hon sa vidare att finländare i nuläget inte ska resa utomlands. Begränsningarna kommer gälla flygtrafik, sjötrafik och vägar.  Vissa flygplatser kommer att vara öppna och arbetsresor kan tillåtas av motiverade skäl men i övrigt stängs flygplatserna för internationell trafik.

Kommer man till Finland från utlandet ska man stanna i karantän eller i motsvarande förhållanden i 14 dagar. Hon betonade samtidigt att finländare alltid får återvända.

Godstrafik ska fortsätta vid gränserna för att garantera tillgången på varor och mediciner.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) besvarade en fråga om läkemedelsreserverna. Hon, liksom statsminister Sanna Marin (SDP), underströk att det för tillfället finns gott om mediciner. Man kommer att ta vissa begränsade åtgärder gällande försäljningen att av läkemedel och skyddsutrustning att säkerställa att det finns tillräckligt med mediciner till de som behöver dem.

Regeringen har också beslutat att samlingar på över 10 personer förbjuds.

-Det här kommer polisen att övervaka i mån av sina resurser, sa Ohisalo.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »