• En reningsdamm anläggs som bäst för att stoppa näringsämnen från att rinna ut i Jomalaviken. Foto: Martina Eriksson.
Carina Aaltonen, jordbrukaren Patrik Bertelin och sommarstugeägaren Björn Gustbée intervjuas av Kjell Brändström:
Publicerad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:01, uppdaterad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:47

Reningsdamm ska stoppa kväve och fosfor

Nu byggs en reningsdamm vid Storängsdiket i Jomala och målet är att stoppa kväve och fosfor från att rinna ut i Jomalaviken.

Storängsdiket har ett tillrinningsområde på 1400 hektar och vid regnväder är det stora mängder vatten och näringsämnen som via diket tar sig ut i viken. Nu ska dammen som kostar 20.000 euro att anlägga bli en kväve- och fosforfälla.
Landskapets fastighetsverk äger marken där reningsdammen byggs, men det är föreningen Rädda Lumparn som arrenderar marken. Föreningens vice ordförande Carina Aaltonen hoppas att man ska se resultat av reningsdammen på sikt.

- Vi kommer knappast se någon effekt direkt nu när vi grävt och rört om här men på sikt hoppas vi att närsalterna ut till Jomalaviken minskar, säger hon.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Eva Ringbom-Fonsell följde dagens rättegång
Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.