Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:01Uppdaterad: onsdag, 6 september, 2017 - 11:47
  • En reningsdamm anläggs som bäst för att stoppa näringsämnen från att rinna ut i Jomalaviken. Foto: Martina Eriksson.

Reningsdamm ska stoppa kväve och fosfor

Nu byggs en reningsdamm vid Storängsdiket i Jomala och målet är att stoppa kväve och fosfor från att rinna ut i Jomalaviken.

Storängsdiket har ett tillrinningsområde på 1400 hektar och vid regnväder är det stora mängder vatten och näringsämnen som via diket tar sig ut i viken. Nu ska dammen som kostar 20.000 euro att anlägga bli en kväve- och fosforfälla.
Landskapets fastighetsverk äger marken där reningsdammen byggs, men det är föreningen Rädda Lumparn som arrenderar marken. Föreningens vice ordförande Carina Aaltonen hoppas att man ska se resultat av reningsdammen på sikt.

- Vi kommer knappast se någon effekt direkt nu när vi grävt och rört om här men på sikt hoppas vi att närsalterna ut till Jomalaviken minskar, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »