Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 januari, 2022 - 09:15Uppdaterad: tisdag, 25 januari, 2022 - 12:30

Religion i skolor debatterades

Religiösa inslag i skolor och daghem debatterades i lagtinget i går.

Den moderata lagtingsgruppen har, som Ålands Radio tidigare rapporterat om, skrivit en motion, där de vill att det i lagen om barnomsorg och grundskola ska förtydligas att till exempel att aktiviteter som julkyrka och luciafirande uttryckligen är välkomna och tillåtna.

-Kultur och historia är en av grundpelarna i den åländska självstyrelsens existens. Att då på detta sätt som nu sker försvåra möjligheten att kunna fira skolavslutningar i våra månghundraåriga kyrkor runtom i våra 16 kommuner på Åland är något som vi i Moderat samling tycker att är synd, sa Moderaternas Mika Nordberg.

Flera lagtingsledamöter, däribland Liberalernas Katrin Sjögren, ifrågasatte behovet av en lagändring.

-Det står tydligt och klart att en konfessionslös undervisning inte medför ett förbud mot att utöva kulturella handlingar som kan förknippas med religion, så som psalmer, firandet av högtider och besök till kyrkor, sa hon.

Åtgärdsmotionen remitterades till lag- och kulturutskottet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »