Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 november, 2021 - 17:22Uppdaterad: måndag, 15 november, 2021 - 17:22
  • Bild tagen från Norconsults AS rapport som har överlämnats till landskapsregeringen.

Rapport om Föglötunnelns kostnader slutförd

Norconsult AS fick i uppdrag att ta fram kostnadsuppskattningar kring Föglötunnelns drift och entreprenad och har nu överlämnat en rapport till landskapsregeringen.

Norconsults uppdrag var att ta fram en kostnadsuppskattning gällande entreprenad och drift för tre alternativ, där siffrorna baseras på tidigare projekt utförda i Norden, geologin från Åland och Norconsults egna erfarenhet av liknande projekt.

Kostnaden i rapporten utgår från två olika percentiler, P50 och P85, där siffran innebär att det är så många procents säkerhet att det blir den kostnaden eller lägre.

Alternativen för projektkostnaden i sin helhet är tunneltvärsnitt 9,5 meter där kostnaden uppskattas enligt P85 till 200 miljoner euro. Det andra alternativet är ett tunneltvärsnitt på 10,5 meter som estimeras kosta 217 miljoner euro enligt P85. Det sista alternativet med tunneltvärsnitt på 10,5 meter som har en mellanvägg mellan körbanorna tros kosta 256 miljoner euro enligt P85. Resultatet är en del av beräkningarna i tunnelprojektet och kompletteras sedan med kostnader för bland annat skärgårdstrafiken för att få en helhetsbild av totala kostnaden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »