Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 januari, 2019 - 06:35Uppdaterad: onsdag, 23 januari, 2019 - 11:41
  • Många lantbrukare drabbades hårt av sommarens torka. Arkivfoto: Nina Smeds

Principer för skördeskadestöd nu klara

Nu har landskapsregeringen fastställt principer för utbetalning av stöd till jordbrukare för skördeskador som uppkom på grund av förra sommarens torka.

Skördeskadekommissionen som jobbat fram principerna använder så kallade normskördar som utgångspunkt för ersättningarna, och en förutsättning för att en jordbrukare ska kunna få stöd är skadan är minst 30 procent av en sådan normskörd. Om en jordbrukare genomgående har en högre medelskörd än normskörden kan en gårdsvis medelskörd beaktas förutsatt att det finns dokumenterade uppgifter för 2015, 2016 och 2017. Stöd kan ges för lök, potatis, oljeväxter och grönsaker, samt för vall på växtodlingsgårdar och för spannmål förutom för foderkorn och vårvete.
- Stöden går till grödor som inte omfattas av det finska krispaketet, säger Skördekommissionens ordförande Soile Wartiainen.
Stöden för lök är 450 euro per hektar, för potatis 300 euro per hektar och för övriga grönsaker 1000 euro per hektar. För spannmål och oljeväxter är stödet 55 euro per hektar och för växtodlingsgårdars vall till försäljning 55 euro per hektar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »