Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 november, 2021 - 11:23Uppdaterad: måndag, 8 november, 2021 - 12:59

Positiva trender i ANDTS-undersökning

Folkhälsans drogvaneundersökning visar på flera positiva trender.

I högstadiet har andelen som provat tobak minskat, skriver Folkhälsan i ett pressmeddelande. Också andelen som intensivkonsumerat alkohol har minskat något, både i högstadiet och i gymnasiet. Flickor uppger att de druckit alkohol, varit berusade och intensivkonsumerat i större utsträckning än pojkar på bägge stadier. Det Folkhälsan däremot beskriver som oroande är andelen ungdomar som rör sig i trafiken under alkoholpåverkan, trots att den siffran också minskat något. Andelen höstadieungdomar som åkt med berusad förare har minskat något medan andelen som själva kört berusade ökat.

–Tydligt är att flickor i gymnasiet har kört moped berusade och åkt moped eller bil med berusade förare i större utsträckning än pojkarna i gymnasiet, skriver de.

Användningen av narkotika har minskat i både högstadiet och på gymnasiet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »