Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 06:20Uppdaterad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 07:48
  • Pensionerna höjs vid årsskiftet. Arkivbild.

Pensionerna stiger vid årsskiftet

Pensionerna stiger märkbart vid årsskiftet, det blir en ökning med 6,8 procent.

I slutet av förra veckan fastställde riksregeringens finansutskott hur mycket inflationen påverkar pensionerna och då slogs det fast att ökningen blir nästan sju procent. Varje år höjs arbetspensionerna enligt ett index som bygger på pris- och löneutvecklingen under årets tredje kvartal. Riksdagen beslöt redan på 1990-talet att det är viktigare att pensionerna följer prisutvecklingen än lönenivån. Det här är den största höjningen av arbetspensionerna på 30 år.

En genomsnittlig arbetspension ligger på cirka 1.700 euro och den höjs med 130-140 euro.

Syftet med det nuvarande indexet är att bevara pensionernas och pensionärernas köpkraft. I dagens läge ser det ut som om det skulle vara mycket viktigt att tyngdpunkten ligger på konsumentprisernas utveckling. Annars skulle pensionerna öka med ungefär tre procent, säger Mikko Kautto, verkställande direktör på Pensionsskyddscentralen till Svenska Yle.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »