Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 september, 2024 - 16:50Uppdaterad: fredag, 27 september, 2024 - 16:50
  • Momsen höjs på exempelvis böcker. Arkivfoto.

Momsen på många produkter och tjänster stiger vid årsskiftet

I går torsdag lämnade riksregeringen in propositionen som föreslår att momsen stiger på många produkter och tjänster från tio till 14 procent från årsskiftet, det skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande. 

Den nya högre momsen avses att gälla exempelvis läkemedel, böcker, motionstjänster och resebiljetter. Tidningar och tidskrifter ska fortfarande omfattas av den lägre momsen på tio procent.  

Momsen på hygienprodukter, det vill säga menstruations- och inkontinensskydd samt blöjor för barn sjunker från 25,5 procent till 14 procent.   

Ledande skattesakkunnig Mika Jokinen från Skatteförvaltningen berättar att momsprocenten fastställs enligt när varan har levererats till kunden eller tjänsten utförts, före eller efter den 1 januari 2025. Men om säljaren har fått en förskottsbetalning för försäljningen av varan eller tjänsten före momssatsen ändras ska hen tillämpa skattesatsen för året 2024 på förskottsbetalningen.  
– Om du exempelvis i december bokar och betalar en biljett till en konsert som ges 2025, tas det ut tio procent i moms på biljetten. Om du betalar först i januari är skatten 14 procent, klarlägger Jokinen.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »