Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 oktober, 2018 - 16:12Uppdaterad: fredag, 26 oktober, 2018 - 17:07

Patientsäkerheten inom psykiatrin ska säkerställas

Styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, uppmanar chefläkare Olli-Pekka Lehtonen att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa patientsäkerheten inom psykiatrins avdelningsvård på ÅHS.

Under dagens möte fick styrelsen information som visar att psykiatrin under de senaste två åren haft en specialistbemanning som inte motsvarar behovet i patientvården. Från och med sommaren 2018 har enbart en av fyra specialistläkartjänster varit besatt.

ÅHS har anlitat pensionerade psykiater i mån av möjlighet. Man anlitar också två läkare som tar emot patienter genom en videolänk samt en läkare som följer upp patienter under helgledigheter från sitt eget arbete. Trots detta har arbetsbördan för den enda anställda läkaren varit orimlig under ett halvt år. Under oktober 2018 har ÅHS inte haft en enda specialistläkare i psykiatrin på plats under tjänstetid.

- Den höga arbetsbördan gör det extra svårt att rekrytera en psykiater till Åland, men vi ska se över den situationen och ser positivt på framtiden, säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »