Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 maj, 2022 - 14:31Uppdaterad: torsdag, 5 maj, 2022 - 17:00

Ny vallag ska ge möjlighet att förtidsrösta utomlands

Ändringarna i den åländska vallagen är nu ute på remiss.

Enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen vill man införa förtidsröstningsställen utanför Åland. Som vi rapporterat tidigare tas möjligheten att internetrösta bort och lagstiftningen kring beställning av brevröstningshandlingar förenklas.

–Sedan det stod klart att internetröstning inte är ett alternativ i dagsläget har landskapsregeringen arbetat aktivt för att hitta andra lösningar för att underlätta för väljare som är bosatta utanför Åland, säger vicelantråd Harry Jansson (C).

Som förtidsröstningsställen föreslås i nuläget Ålandskontoret i Helsingfors och Bryssel samt Finlands ambassad i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. På sikt hoppas man kunna utvidga till fler platser men man vill inleda med ett mer begränsat försök. Oavsett var man bor ska alla ålänningar utanför Åland ha möjligheten att brevrösta. Förslaget är på remissrunda fram till den 12 augusti.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »