Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 februari, 2024 - 12:28Uppdaterad: tisdag, 27 februari, 2024 - 17:41

Nu har skadeståndspengarna överförts till ämbetsverket – konsortiet: Räntan fortsätter att ticka

Pengarna för skadeståndet efter elhybriddomen har nu överförts till Statens ämbetsverk på Åland.

Beloppet på 13 181 491,77 euro betalades in av landskapsregeringen i dag och landshövding Marine Holm-Johansson samt Henrik Lindeman, förvaltningschef, har gett landskapsregeringen godkänt att deponera beloppet. Konsortiet hävdar att de inte vägrat ta emot betalning utan meddelat LR att de tar emot betalning till den del som är slutlig, det vill säga baserar sig på en lagakraftvunnen dom.  

Ämbetsverket hänvisar till ett avgörande i högsta förvaltningsdomstolen 2017 och konstaterar att “konsortiet på ett i deponeringslagen avsett sätt har vägrat ta emot prestationen”. 
Konsortiet kan nu söka ut pengarna från Statens ämbetsverk, säger Henrik Lindeman.
 
Patrik Lindfors, konsortiet juridiska ombud, skriver i ett mejl till Ålands Radio att konsortiet knappast kommer att besvära sig mot ämbetsverkets beslut. 
“Eftersom en deponering inte påverkar landskapsregeringens skyldighet att erlägga dröjsmålsränta, kommer konsortiet knappast att besvära sig mot ämbetsverkets beslut. Det ankommer på verkställighetsmyndigheten att verkställa hovrättens dom efter att den vunnit laga kraft.”, skriver Patrik Lindfors. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »