Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 maj, 2022 - 16:25Uppdaterad: tisdag, 24 maj, 2022 - 17:42
  • LR har arbetsgrupper som ser på landskapsandelssystemet. Arkivbild.

LR tittar på systemet för landskapsandelar

Landskapsregeringen har två arbetsgrupper som ska titta på landskapsandelssystemet och ta fram statistik på hur kostnadsutvecklingen sett ut den senaste tiden.

Det är en av åtgärderna som landskapsregeringen kan ge till kommunförbundet som har lämnat in en skrivelse där man frågar vad landskapet vill med kommunala servicen. I samma skrivelse krävde också kommunförbundet högre landskapsandelar.

- Vi hade tidigare en rapport om vad kommunerna kan göra för att minska kostnaderna och den tror jag många använt sig av eftersom läget varit kärvt sedan 2019, säger finansminister Roger Höglund.
Landskapsregeringen ska göra en stor utredning om landskapsandelssystemet 2023 eller 2024, men före det ska alltså arbetsgrupperna se om det går att göra något på kort sikt.

I tisdagens Åland idag kunde du höra en längre intervju med Roger Höglund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »