Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 januari, 2022 - 17:14Uppdaterad: torsdag, 20 januari, 2022 - 17:29
  • En lucka i lagen gör att ÅHS saknar rättslig grund i vissa uppgifter. Arkivbild.

LR och riket i tvist: "Saknas rättslig grund"

Ålands hälso- och sjukvård saknar rättslig grund att sköta vissa social- och hälsovårdsuppgifter, men hur den juridiska luckan ska täppas igen är landskapsregeringen och riksregeringen oense om.

- Att det saknas rättslig grund betyder inte att man misstänker några oegentligheter, utan det är en juridisk bedömning som vi har gjort, säger Corinna Tammenmaa, enhetschef för enheten för självstyrelse och jämlikhet, på Justitieministeriet.

Enligt lagen är det kommunerna som ska ha vissa befogenheter över uppgifter som på Åland utförs av en landskapsmyndighet, det vill säga ÅHS. Problemet kommer dessutom att förvärras i och med rikets vårdreform. Riksregeringen har skickat ett förslag på en ändring av självstyrelselagens 30 paragraf som skulle åtgärda detta, men landskapsregeringen är missnöjd över förslaget.

Vicelantrådet Harry Jansson (C) säger att landskapsregeringen redan länge påtalat problematiken, och att de har föreslagit lösningar men inte fått något gehör. Han menar att det nuvarande förslaget inte enbart erbjuder är en lagteknisk lösning. Bland annat finns frågetecken kring vem som ska stå för kostnaderna ifall riket skulle påföra de åländska kommunerna nya uppgifter, menar Harry Jansson.

- Det här förslaget är ingenting vi från åländsk sida kan leva med, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »