Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 oktober, 2023 - 15:16Uppdaterad: tisdag, 17 oktober, 2023 - 15:38
  • Katrin Sjögren. Bild från Ålands Radios valdebatt innan lagtingsvalet 2023.

Liberalerna frågar partierna bland annat om ekonomi, kommuner och ÅHS

Liberalerna har skickat ut många frågor till de övriga partierna där de vill höra sig för om partierna är intresserade av en regeringsbildning ledd av just liberalerna. 

Det första frågan handlar om ekonomi, där liberalerna ser att införandet av det finanspolitiska ramverket borde leda till ett kostnadstak som ger en budget i balans 2030. Vad tycker partierna om det och vilka områden behöver prioriteras och var det kan sparas. 

Även frågor om hur kommunerna och landskapsandelarna ska se ut, ÅHS och äldreomsorgen, vindkraften och utbildningen kommer tidigt på listan bland frågor.  

Sammanlagt är det 30 huvudfrågor och flera av dem har även underfrågor. Till exempel frågor om framtidens skärgårdstrafik, skattegränsen, näringslivet och klimat och miljö finns med. 

Partierna får också svara på om det finns några särskilda knäckfrågor och om det är några specifika poster som är av större intresse. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »