Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 oktober, 2021 - 14:48Uppdaterad: onsdag, 6 oktober, 2021 - 15:53
  • Cia Numelin på Lemlands bibliotek. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: ÅRTV

Lemland utreder bibliotekets servicenivå

- Min uppgift som jag var ålagd att göra, var att se om man kunde ha endast en bibliotekssekreterare anställd i biblioteket och det kan man inte, säger Cia Numelin som arbetar som bibliotekssekreterare i Lemlands kommun.

I våras tog kommunstyrelsen ett beslut om att utreda hur många tjänster som behövs på biblioteket i Lemland för att bedriva kärnverksamheten och den rapporten har nu presenterats.
Rapporten visar att det krävs 72 arbetstimmar för att göra allt det som biblioteket gör i dagsläget, alltså skolbibliotek, sagostund med mera. Men om man koncentrar sig på kärnverksamheten behövs 48 arbetstimmar i veckan för personalen.

Jana Eriksson är kommunstyrelsens ordförande och hon säger att anledningen till att man tittar på bibliotekets verksamhet beror på det ekonomiska läget i kommunen. De delar som inte är lagstadgade är möjliga att påverka.
- Det är viktigt att styrelsen vet vad man plockar bort för service, innan man bestämmer att en tjänst ska dras ner eller in.

Kommunstyrelsen sammanträder nästa gång den den 18:e oktober och ska då fatta ett slutgiltigt beslut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »