Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 oktober, 2021 - 17:52Uppdaterad: måndag, 25 oktober, 2021 - 17:57

Lärare oroas över ojämlikhet i hemundervisning

Ett moment 22. Så beskriver Ålands lärarförenings ordförande Karsten Steiner den nya utmaningen för lärarna då hemskolade elever numera kan kräva ett avgångsbetyg.

Genom den nya grundskolelagen som trädde i kraft vid årsskiftet har hemskolade elever rätt att kräva ett avgångsbetyg från den åländska grundskolan. Men läroplanens bedömningskriterier går inte att applicera på hemundervisade elever, där bland annat grupparbeten och diskussion också ligger till grund för elevernas vitsord och det finns inte heller några standardiserade prov för bedömningen.

Sofia Styrström, lektor i religion och geografi vid Godby högstadieskola, har tillsammans med en kollega skrivit ett brev till landskapsregeringen där de ber landskapsregeringen om anvisningar i hur de ska betygsätta hemskolade barn. Ett brev som också fått understöd av Ålands lärarförening.

– Det är av största vikt att om landskapsregeringen vill ha den här formuleringen i lagen så behöver de också göra den möjlig att efterleva, säger hon.

Karsten Steiner, ordförande för Ålands lärarförening, håller med.

– Hur ska vi kunna kontrollera att vi examinerar eleverna på lika villkor? Det blir ett ofantligt merarbete, säger han.

I måndagens Åland idag kunde du höra hemundervisningsföreningens ordförande Jonas Himmelstrand.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »