• Havsvidden, pressbild
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 21:57, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 22:01

Lagstridigt beslut om Havsviddens detaljplan

Kommunfullmäktige i Geta gav i måndags avslag på Havsvidden ABs detaljplan. I fullmäktiges beslut saknades motivering och under kvällens kommunstyrelsemöte beslutades att ärendet skickas tillbaka till kommunfullmäktige för omprövning då beslutet varit olagligt.

-Styrelsen ser att man tagit ett lagstridigt beslut eftersom man utelämnat motivering. Enligt Finlands grundlag och Ålands förvaltningslag så måste man ha med en motivering till beslut säger Gustav Blomberg kommundirektör i Geta.

Under dagen mottog Ålands Radio ett pressmeddelande från Havsvidden AB där de bland annat skrivit att de är ”ytterst förvånade över den mycket oväntade vändning som ärendet fått” och också påpekat att beslutet saknat motivering.

-Man har av någon oförklarlig anledning valt att avböja vårt förslag. Vår uppfattning har varit att förslaget på detaljplanen varit i linje med kommunens önskningar och krav på förändringar, vi har bland annat gjort en omfattande miljökonsekvensbedömning som stödjer detaljplanens genomförande. Jag upplever att vi gjort det man ska göra och lite till sade Oskar Svensson, styrelseordförande för Havsvidden AB till Ålands Radio under eftermiddagen.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.