• Havsvidden, pressbild
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 21:57, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 22:01

Lagstridigt beslut om Havsviddens detaljplan

Kommunfullmäktige i Geta gav i måndags avslag på Havsvidden ABs detaljplan. I fullmäktiges beslut saknades motivering och under kvällens kommunstyrelsemöte beslutades att ärendet skickas tillbaka till kommunfullmäktige för omprövning då beslutet varit olagligt.

-Styrelsen ser att man tagit ett lagstridigt beslut eftersom man utelämnat motivering. Enligt Finlands grundlag och Ålands förvaltningslag så måste man ha med en motivering till beslut säger Gustav Blomberg kommundirektör i Geta.

Under dagen mottog Ålands Radio ett pressmeddelande från Havsvidden AB där de bland annat skrivit att de är ”ytterst förvånade över den mycket oväntade vändning som ärendet fått” och också påpekat att beslutet saknat motivering.

-Man har av någon oförklarlig anledning valt att avböja vårt förslag. Vår uppfattning har varit att förslaget på detaljplanen varit i linje med kommunens önskningar och krav på förändringar, vi har bland annat gjort en omfattande miljökonsekvensbedömning som stödjer detaljplanens genomförande. Jag upplever att vi gjort det man ska göra och lite till sade Oskar Svensson, styrelseordförande för Havsvidden AB till Ålands Radio under eftermiddagen.

Fler Nyheter

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

Läget lugnt för Haraldsbyfabrikens framtid

Fabrikschef Christer Söderström intervjuas av Martina Eriksson
-Vi behöver inte längre gå runt och fundera på om vi ska läggas ner, idag anses vi som en duktig del av Orkla. Det säger Christer Söderström som är fabrikschef för chipsfabriken i Haraldsby.

Tillägg för omsorg i Lumparland

Kommunfullmäktige i Lumparland har nu godkänt ett tilläggsanslag på drygt 53.000 euro som socialnämnden hade äskat om.

Svar om övergödda träsket Träsk

Utbyggnaden av avloppsledningsnätet i Sund är ett sätt att förbättra situationen i det övergödda träsket Träsk. Det framgår av kommunstyrelsens svar på en skrivelse där kommunen uppmanas engagera sig i ärendet.

”Det brinner i knutarna"

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
Fortfarande finns ingen färdig proposition, det vill säga ett förslag, till nytt ekonomiskt system för Åland. -Men det brinner i knutarna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tufft för stadens köpmän

Michele Ferrari och Jonathan Käld
Det blev en en lång diskussion på FB-gruppen Åland ekonomi efter lantrådet Katrin Sjögrens inlägg om situationen för stadens köpmän.

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.

Inget behov att göra Annagården till institution

Föglö har i dag inget behov av fler institutionsplatser och att helt göra om det effektiviserade serviceboendet Annagården till ett institutionsboende är inte aktuellt.

Stan förbereder sig för värmeböljor

Beredskapen inför varma somrar var en av sakerna som diskuterades när social- och infrastrukturnämnden i Mariehamn höll ett gemensamt möte i tisdags.