Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 maj, 2018 - 06:14Uppdaterad: fredag, 25 maj, 2018 - 07:25
  • Kansliminister Nina Fellman tycker förslaget om medborgartjänst är intressant för civilsamhället. Arkivfoto: Rasmus Olin

Kansliministern beredd diskutera medborgartjänst

Kansliminister Nina Fellman kan tänka sig att diskutera det förslag som en tankesmedja ledd av förra försvarsminstern Elisabeth Rehn lagt fram. Det handlar om en medborgartjänst som skulle ersätta militär- och civiltjänstgörningen. I förslaget inkluderas alla finländska ungdomar- även kvinnor, ålänningar och Jehovas vittnen.

- En intressant tanke att en samhällsplikt som värnplikten inte bara handlar om krig utan också om civilsamhälle och hur man kan delta i det. Det är väl värt att fundera på, säger Nina Fellman som poängterar att hon inte tycker att ålänningar borde vara mer delaktiga i det finska försvaret och att demilitariseringen är väldigt tydlig vad som gäller.

Medborgartjänsten kunde utföras som militärtjänstgöring eller som en slags ny beredskapstjänstgöring där man skulle kunna välja mellan olika kurser och övningar inom till exempel civilförsvar, miljöskydd, hälsovård och cybersäkerhet. Skattelättnader skulle sporra ungdomar att delta i medborgartjänsten-

- Det är en lång väg att gå. Men jag är övertygad om att landskapet tillfrågas om det här går vidare, säger Nina Fellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »