Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 januari, 2013 - 15:06Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Kalkylator räknar ut klimatpåverkan

De finländska producenter som odlar i växthus kan nu själva räkna ut sin miljöpåverkan med hjälp av en webbaserad kalkylator som mäter odlingens koldioxidavtryck. Verktyget är speciellt framtaget för ändamålet och genom att mata in uppgifter om till exempel energiförbrukning och gödselanvändning kan odlarna få fram den direkta miljöpåverkan. -Det stora problemet på våra breddgrader är att vi måste värma upp växthusen under en del av året, men där kan man vinna mycket på att använda flis i stället för olja, säger Johanna Smith som är tomatodlare i Närpes. Verktyget har utvecklats av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi. Projektet har finansierats av jord- och skogsbruksministeriet, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och trädgårdsstiftelsen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »