Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 september, 2024 - 11:43Uppdaterad: onsdag, 25 september, 2024 - 13:02

Åsub ska utreda effekterna av subjektiva rätten till barnomsorg

Vilka konsekvenser har den subjektiva rätten till barnomsorg haft på barnomsorgsverksamheten? Det ska Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub, undersöka på uppdrag av landskapsregeringen.   

Det är cirka två år sedan barnomsorgslagen ändrades så att alla barn har rätt till heltidsplats inom barnomsorgen, oavsett om en vårdnadshavare till exempel är vårdledig eller arbetslös.   
Åsub ska bland annat undersöka hur kommunernas ekonomi påverkats av lagändringen, om nyttjandegraden inom daghemsverksamheten påverkats och om personalbehovet, personaltätheten och personalrollerna påverkats. Åsub ska också titta på vilka åldrar daghemsbarnen har och hur uttagande av föräldrapenning och nyttjande av hemvårdsstöd påverkats.  
Landskapsregeringen lägger 6 000 euro exklusive moms på undersökningen som ska vara klar nästa höst. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »